Seinämaalien valinnan vaikeudesta

Alla olevasta värilastupaletista kaikki lähti. Yksi, joka näytti hyvältä luonnonvalossa ulkona, oli kummallisen näköinen sisällä. Toinen, joka näytti hyvältä kaupassa, oli talolla ihan väärä. Kolmas vihersi, neljäs punersi, viides oli ties mitä.

IMG_7905
Kännykällä otetussa kuvassa sävyvaihtoehdot nykyisen vuokrakämpän keittiön seinää vasten.

Ehdimme päätyä jo monen mutkan kautta alla näkyvään merinoon, joka näytti suurimmassa osassa tiloissa hyvältä. Kunnes vertasin sitä takkahuoneessa takan väriin ja se näytti vain likaisen vihreältä. Etsinnässä oli täydellisen harmaa, ei liian kylmä, ei liian lämmin, sellainen neutraali taustaväri, joka ei hyppäisi silmille, mutta ei myöskään olisi liian tylsä.

Onneksi menimme Turussa Sarokkaalla käymään, koska ongelma (lähes) ratkesi sillä käynnillä. Tuskailimme myyjälle värilastujen valinnan vaikeutta ja hän ohjasi meidät täysin uuden maalimerkin äärelle.

Farrow & Ball on brittiläinen maalimerkki, johon en olisi oma-aloitteisesti kyllä tutustunut, mutta taitavan myyjän avustuksella saimme tietää, että maali on vanhoilla perinteisillä menetelmillä valmistettua, vesipohjaisena ja mineraalipigmenttien vuoksi lähes 100% myrkytöntä ja hajutonta, sekä taipuu 132 värisävyyn.

Litrahinta on tietysti tuntuvasti korkeampi, mutta myyjän mukaan riittoisuus on taas aivan omaa luokkaansa, sillä esimerkiksi sama määrä Farrow & Ball maalia peittää 16m2, kun akrylaattimaali riittää vain 11m2. Hintaero ei tällöin ole suuren suuri.

Myrkyttömyys ja pigmenttien syvä väri vakuutti meidät kokeilemaan yhtä satsia makuuhuoneeseen. Maalaaminen tapahtuu matalanukkaisella mikrokuitutelalla ja seinän tulee olla tasoitettu äärimmäisen tasaiseksi, koska matalanukkainen tela ei ns. anna mitään virheitä anteeksi. Purkki tulee myös sekoittaa erittäin huolellisesti, jotta pigmentti pohjalta sekoittuu tasaisesti.

Saimme myyjältä värilastukirjan hetkeksi kotiin lainaksi ja mallasimme sopivia lastuja ympäri asuntoa. Lastut itsessään ovat paljon suurempia kuin normaalisti, mikä auttoi todella paljon värisävyn hahmottamisessa. Itse olisin voinut maalata mallit vielä pienillä purkeillakin, mutta olimme niin yhtä mieltä sopivasta sävystä, Ammonite no. 274, että päätimme ottaa pienen riskin.

Sävy näytti hyvältä ja myös aika samanlaiselta pinnasta ja valaistuksesta riippumatta.

Valitettavasti sävy ei mitenkään pääse oikeuksiinsa ilman kunnon valaistusta ja kameraa, mutta alla olevasta mallikuvasta saa käsityksen.

Kuva: Palette Paint.

img_8147

img_8236
Päämakuuhuoneen saarniparketti. Lattialistat rajaavat seinän sävyn hyvin esiin.

Emme kuitenkaan päätyneet käyttämään Ammonitea muualle asuntoon, koska se oli hiukan hitaampi työstää ja meitä epäilytti, jos asunnosta tulee liian hämärä tummemmilla seinillä. Pitkän pähkäilyn jälkeen laitoimme olohuoneeseen ja keittiöön Tikkurilan Höyhen-sävyä, joka tuntuu olevan yleisin sävy tällä hetkellä maalarinvalkoisen lisäksi.

Höyhen sävy on hyvin hento ja sen erottaakin parhaiten täysin valkoista vasten. Katto ja kaikki listat ovat listavalkoisia, joten sävyn pitäisi rajautua hennosti esiin. Tässä esimerkki keittiöstä keinovalossa, keittiön kaappien takaa on jätetty maalaamatta.
Tässä sävy luonnonvalossa.

Takkahuoneeseen päätyi Tikkurilan Kalsiittia, vaikka se hiukan vihersikin. Se ei tilassa haittaa lainkaan, koska sinne on joka tapauksessa tulossa runsaasti isoja viherkasveja sekä puuta.

IMG_8256.JPG
Takkakin sai kuluvalla viikolla uuden maalipinnan!

Selkeästi tummempi seinä sopii takkahuoneeseen muutenkin, sillä se on todella aurinkoinen ja valoisa paikka.

Ihastuin tuohon valmiiseen Ammonite-sävyyn niin paljon, että kahteen muuhun makuuhuoneeseen tulee myös Farrow & Ball maalia. Ihan jo pelkästään hajuttomuuden ja myrkyttömyyden vuoksi, sillä ehdimme remontoida loput makuuhuoneet, kun olemme muuttaneet jo sisään enkä halua altistaa ketään meistä akrylaattimaalin kärylle. Tyttären huoneeseen pohdiskelin jotain ihanaa auringon keltaista! Vierahuoneessa voisi olla luumuun tai siniharmaaseen taittavaa.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s