”Olisiko sulla hetki aikaa kuunnella Luciferista?” – ja muita mustan keittiön mietteitä

Kylpyhuoneen lisäksi tiukan pohdinnan alla on ollut keittiön ilme. Nykyisellään keittiö on kovin terrakotan sävyistä ammentava ja hiukan maalaisromanttinen huuvamamaisella liesituulettimella ja kulmaan asetetulla hellalla. Tila itsessään on hyvän mallinen, sillä se on tarpeeksi suojassa olohuoneesta, mutta kuitenkin avoin itse ”ruokasaliin” heti keittiön vieressä. En varsinaisesti ole mikään avokeittiöiden fani, sillä tykkäämme kestitä ihmisiä ja laittaa paljon ruokaa, mutta vieraiden kanssa on tietysti kivempaa seurustella ilman näkymää sekaiseen keittiöön.

img_7817
Keittiö nykytilassa. Katto maalataan valkoiseksi.

Musta keittiö on kutkutellut jo muutaman vuoden ja harkitsimme sitä edelliseenkin asuntoon, mutta remontti jäi aikoinaan tekemättä. Nyt mustia keittiöitä on näkynyt aika runsaasti eri sisustuslehdissä ja blogeissa, ja ilmeisesti tämän vuoden asuntomessujen suosituin keittiötyyli oli nimenomaan musta. Tämä nyt ei sinänsä ole mikään, että ”kun noilla niin meillekin!” vaan silmä on jo tottunut näkemään mustaa pintaa samaan tapaan kuin viimeiset 10-15 vuotta on tehty kylpyhuoneita 10×10 harmaalla laatalla ja 20×40 valkoisen laatan tiililadonnalla. Voi olla, että kymmenen vuoden kuluttua mustia keittiöitä puretaan ”vanhanaikaisen” näköisinä, mutta jospa se meillä kuitenkin kestäisi kauemmin.

Tämä on itseasiassa ihan ensimmäinen kerta, kun pääsemme suunnittelemaan koko keittiötilan alusta saakka, joten pikkaisen jännittää, että tulee tehtyä hyviä ja aikaa kestäviä valintoja. Onneksi sitä varten on olemassa myös keittiösuunnittelijat!

Kävimme kuluvan viikon aikana Gigantissa Epoq-keittiösuunnittelussa. Palvelu oli nopeaa ja saimme tehokkaasti kodinkoneet ja ratkaisut valittua pikkuisesta remonttijarrustamme (suom. taapero) huolimatta. Viihtyisipä itsekin rusinoiden avulla yhtä helposti!

Gigantin Edge Musta tammi viehätti ovimallina eniten, sillä se ei ole ihan sileä mattamusta, vaan siinä on vähän puun tuntua (sen verran mitä nyt mdf-levyssä yleensäkin voi olla).

Edge-Black-Stained-Oak-1
Kuva: Gigantti.

Emme halunneet vetimiä lainkaan, mutta push open mekanismi olisi maksanut 80€/laatikko, joten tuumasimme, että huomaamattomat Siena-vetimet pitäisi linjan tarpeeksi yhtenäisenä.

Yllä olevassa kuvassa on myös puutaso saarekkeessa, mutta me taidamme tyytyä köyhän naisen kivitasoon, eli betoniin. Betonitason tekeminen on houkutellut jo muutaman vuoden, joten olisi kiva päästä askartelemaan moinen.

img_7897
Hellan sijoittaminen tulee olemaan vaikea päätös.

Yllä olevassa kuvassa on havainnollistettu Epoqin suunnitelmaa. Haluamme hellan pois nurkasta, mutta se ei mahdu samalle seinustalle lavuaarin ja tiskikoneen kanssa (oikealla). Tai mahtuuhan se, mutta tila tulee todella tiukaksi. Nyt työskentelykolmio on hippasen ehkä avara (tai ainakin näyttää tuon pohjan perusteella), mutta mittojen mukaan hellan edestä on lavuaarilla vain 1,5m.

Meitä häärää keittiössä yleensä kaksi aikuista, remonttijarru sekä vaihtelevassa määrin myös kaksi koiraa, joten tilaa saa olla. Kun toinen kokkaa, toinen usein tiskaa ja jaloissa pyörii sitten edellä mainitut karvakorvat ja yhä enemmän osallistumistä haluava taapero.

Seuraavan kahden viikon aikana käymme myös Kvikissä ja Idealilla kuuntelemassa heidän ratkaisunsa (sekä hinnat), mutta Epoq on ainakin nyt tuon suunnitelmansa perusteella todella vahvoilla. Tilaamme tosin keittiön vasta, kun kylpyhuoneen budjetti näyttää pitävän, sillä kokonaisbudjettimme on sen verran tiukka ettei muutaman tonnin heitoilla ja yllätyksille ole yksinkertaisesti varaa. Kylpyhuoneremontithan tunnetusti a) pysyy aikataulussa (not!) sekä b) budjetissa (not!).

En usko, että olisin koskaan taipunut mustan keittiön kannalle edellisessä asunnossamme, sillä tila oli pitkä (5m) ja kapea, jolloin musta olisi ehkä saanut sen tuntumaan vieläkin kapeammalta. Haaveissa se silti oli jo silloin, mutta pohdiskelimme mustia alakaappeja ja valkoisia yläkaappeja. Koko valkoinen olisi tietysti se ”varma ja turvallinen” vaihtoehto, jos haluaa kotiaan suunnitella ”sitten jos/kun tämä myydään” mentaliteelilla, mutta suoraan sanottuna emme juuri nyt halua investoida keittiöön, joka on suunniteltu ulkonäöltään jotakuta muuta kuin meitä varten.

Mustassa on tietysti valaistus aina oma haasteensa, sillä keittiön ikkunat ovat pohjoiseen päin ja tilaan ei siten suoraan aurinko paista. Valaisinpaikkojen suunnittelu pitää siis tehdä huolella ja pohdiskelen jopa, että tilaisi valaisinsuunnittelijan käymään.

Loppuun pakko muuten todeta näin tuoreena turkulaisena, että on ollut ilahduttavaa huomata miten täällä panostetaan asiakaspalveluun ihan eri tavoin kuin pääkaupunkiseudulla. Joka paikassa palvelu on ollut erittäin ystävällistä, asiantuntevaa ilman tuputtamista ja myös suoraa, eli uskalletaan sanoa asiakkaalle, jos tämän idea ei välttämättä toimi käytännössä. Deuze points ja kiss my Turku. ❤

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s